up-1guns.jpg

Chinese Democracy by Guns N' Roses

No, ilmestyihän se kauan odotettu Chinese Democracy vihdoin ja viimein. 15 vuoden valmistelu, editointi, miksaus, muokkaus ja korjailu on vihdoin saatu päätökseen. Chinese Democracy tuli kauppoihin tänään 22.11.2008 ja itse kävin ostamassa sen heti aamulla.
Ensimmäiset ajatukset oli vähän ristiriitaisia. Jostain syystä tuntui vähän oudolta ostaa Gunnari-levy, jossa Slash ei soita. Mutta pakkohan toi albumi oli hankkia, kun oon odottanut sitä hemmetin kauan.
Kotona sitten arvatenkin laitoin levyn soittimeen ja odotin ihan innoissani että millanenkohan se mahtaa olla. Ensimmäinen kappale oli jo singlenä julkaistu nimikkobiisi Chinese Democracy, jossa tarkkakorvainen kuulee vaikutteita vanhemmasta tuotannosta jolloin alkuperäiset jäsenet olivat vielä koossa. Ihan samanlaista meno ei kuitenkaan ollut, sillä tässä biisissä, kuten monessa muussakin levyn biisissä, oli melko paljon erikoistehosteita. Vanhemmassa tuotannossa erikoistehosteet eivät olleet biisinteossa mukana (joka oli muuten suurimmaksi osaksi Slashin ansiota), mutta jos olet lukenut Gunnareiden historiaa tiedät, että W. Axl Rosen ja Slashin riidassa yksi pääkohta oli nimenomaan se, että Slash vastusti erikoistehosteita kun taas Axl olisi niitä mieluusti lisännyt.
Erikoistehosteet ovat mielestäni hieman turha lisä, sillä jos vanhempi Guns N' Roses menestyi ilman niitä, niin miksei ns. uusi Guns N' Roseskin? Näitä tehosteita kuulet ainakin biiseissä Chinese Democracy, Shackler's Revenge, If The World, There Was A Time, Riad N' The Bedouins, Sorry ja Madagascar.
Kuunnellessani eteenpäin alkoi ahdistaa ihan oikeasti. Rupesi mietityttämään, että minne se Guns N' Roses oikein katosikaan. Samaa vanhaa hyvää Guns N' Rosesia kuitenkin löysin (ainakin omaksi lohdukseni) biiseistä Street Of Dreams, Catcher In The Rye, This I Love ja Prostitute. Kyseiset kappaleet nousivat myös omiksi suosikeikseni. Voisin kuitenkin sanoa myös pitäneeni Madagascarista, Betteristä ja Chinese Democracysta.
Erityisen kauniit sanat olivat Axl Rosen lähes kokonaan itse työstämässä biisissä This I Love. Samaisessa kappaleessa on myös hieno kitarasoolo.
Kitarasooloista puheenollen; jäin kaipaamaan Slashin upeita kitarasooloja, joita Hän soitti ollessaan vielä Gunnareiden leirissä.
Kokonaisuudessaan tämä vuosia odotettu Chinese Democracy oli erikoinen kokemus, mutta se ei tarkoita että se olisi huono, päinvastoin. Levy oli upea kaikkine biiseineen ja jopa uusien tehosteiden kanssa. Jään kuitenkin odottamaan seuraavalta albumilta enemmän tyypillistä Gunnari-soundia.

Pisteet: * * * * ½